Teatteriharrastus - monet muodot ja hyödyt

18.4.2019

Harrastajateatteri tarjoaa harrastajalleen mukavan ympäristön eri tyyppisten ihmisten kanssa tekemiseen ja kokemiseen. Porukat ovat yleensä hyvin sosiaalisia, ja usein toiminta jatkuu rennommalla menolla harjoitusten ja esitysten jälkeen. Esiintyminen ja siihen harjoittelu kasvattavat usein itseluottamusta, mutta myös konkreettisia esiintymistaitoja, joista voi olla hyötyä useilla muilla elämän osa-alueilla, kuten kokouksissa, julkisen puhumisen tilanteissa, ja ihan vaan ihmisten kanssa päivittäisessä kanssakäymisessä. Nuorille ja lapsille teatteri saattaa avata ovia tulevaan ammattiin, ja auttaa hyvän itsetunnon kehittämisessä. Näyttelijäntyön kärpänen puree useaa harrastajateatterin parissa liikkuvaa nuorta, johtaen ilmaisutaidon lukioon ja vaikkapa näyttelijän ammattikoulutukseen.

Vaikka lavalla pyöriminen ei kiinnostaisikaan harrastajateatterit tarjoavat hyvän, halvan ja sosiaalisen harrastuspaikan kaikenikäisille. Näyttelijäntöiden lisäksi teatteriporukoissa voi toimia lavastuksen, näyttämön valaistuksen, musiikin ja puvustuksen parissa. Useat innostuvat myös kirjoittamaan käsikirjoituksia, tai vaikkapa ohjaamaan ja tuottamaan näytelmiä. Näistä saattaa kehittyä usealle harrastajalle reitti uudelle uralle. Harrastuksen parissa tavatut uudet ystävät auttavat sosiaalisen verkoston kasvattamisessa, ja harrastuksen parissa koetut onnistumiset auttavat positiivisen elämänasenteen ylläpitämisessä.

"Teatteriharrastus on ollut pelastusrengas elämän vaikeissa kohdissa. Teatteri on kannatellut, kun muuten on ollut synkkää ja suunta hukassa. Näytelmän aikana meistä näyttelijöistä on tullut usein läheisiä ja ystävät ovat lohduttaneet ja kannustaneet, kun elämässä on tullut vastoinkäymisiä. Olen saanut teatterin myötä sydänystäviä ja hyviä kavereita, mielettömiä bileitä.

En myöskään ikinä unohda niitä hetkiä lavalla, jolloin kaikki sujuu vaivatta ja jokainen ylittää itsensä - sellaisia täydellisen yhteisymmärryksen hetkiä on vaikea löytää muualta. Siinä ajanjaksossa ja hetkissä lavalla, jolloin kaikki työskentelevät yhteisen päämäärän eteen, on jotain maagista. Lavalla ja lavan takana muiden näyttelijöiden kanssa koetut hetket kantavat elämässä. Teatterin myötä muistin taas olevani muutakin kuin työntekijä tai äiti - muistin taas olevani elossa. "

Viialan teatterin harrastaja