On aika päästää yleisöt taas katsomoihin!

9.8.2021

Teatteriesityksiä on mahdollista toteuttaa terveysturvallisesti. On aika päästää yleisöt taas katsomoihin!

Esityksiin osallistuva yleisö istuu lähtökohtaisesti numeroiduilla paikoilla maskit päällä. Teattereiden kävijätutkimusten perusteella voidaan olettaa, että monet on kahdesti rokotettu viruksen varalta. Osallistujien käyttäytyminen on vastuullista, ennakoitavaa ja järjestäjien toimintaohjeita noudatetaan kuuliaisesti. Ei myöskään ole tiedossa, että teatteriesityksistä olisi lähtenyt liikkeelle yhtäkään tartuntaketjua.

Käytännössä määräykset johtavat kummallisiin tilanteisiin: asiakastiloissa ei tarvitse välittää kahden metrin turvaväleistä muuten kuin silloin, jos tilaisuus katsotaan yleisötilaisuudeksi. Esimerkiksi kirjastossa tai ravintolassa asiakasmäärien rajoittaminen tai turvavälien säilyttäminen ei ole enää tarpeen, mutta jos siellä esiintyy esiintyjä, tulee tilaan päästää vain 10 henkeä tai varmistaa kahden metrin turvavälit.

Teatterissa katsojat istuvat heille merkityllä paikalla maskit kasvoillaan, katsovat esitystä samaan suuntaan, eivät pääsääntöisesti keskustele keskenään esityksen aikana, teatterilla on tieto ketkä ovat olleet katsomossa (mahdollinen jäljitys mahdollinen).

Teatterin katsomossa istuminen ei ole vaarallisempaa kuin ravintolassa tai junassa istuminen – rajoitusten ei tule enää kohdistua epäoikeudenmukaisesti