Kaasuvalo Viialan teatteriin marraskuussa 2022

17.9.2022

Kaasuvalo (Gas Light) on Patrick Hamiltonin tunnetuimpia tekstejä. Hyytäväksi trilleriksi kuvatussa tekstissä Bella Manningham taiteilee tunteidensa aallokossa: onko hän tulossa hulluksi ja miksi hänen miehensä Jack käyttäytyy kuin tuuliviiri syysmyrskyssä. Kodin kaasuvalot himmenevät ja kirkastuvat omia aikojaan ja ylimmästä kerroksesta tuntuu kuuluvan askeleita.  

Kaasuvalo tuli kuuluisaksi ennen muuta Alfred Hitchcockin piinaavalla tavalla jännittävän elokuvaversion ansiosta. Ympäri maailmaa näytelmää on esitetty myös teattereissa. Viialan teatteriin näytelmän ohjaa Arto Mantela ja näyttämöllä nähdään vanhoja tuttuja, uudelleen teatterille palanneita sekä täysin uusia näyttelijöitä.

Ohjaajan sananen

Ohjaaja Arto Mantela kertoo, että viktoriaaniselle aikakaudelle sijoittuvan näytelmän teemat – pakkohallinta, psykologinen manipulointi – ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Viialan teatterin  voimakkaat näyttelijät paljastavat varmasti uusia, olennaisia ​​totuuksia tässä harvoin nähtävässä trillerissä.

Nyt on erittäin hyvä aika tarkastella näytelmää uudelleen", hän kertoo, ja pohtia, mikä - jos mikään - on muuttunut.

Luettuani näytelmän ensimmäisen kerran noin 10 vuotta sitten, Mantela innostui ohjaamaan sen, koska sen kuvaus ihmisten välisistä suhteista ei ole vanhentunut ja on edelleen hälyttävän ajankohtainen.